Macedonian change

Error

×

Сексуалноста

Main page / Главная / Cелекција-2005: “Патот кон чиста свест” / Чувства / Сексуалноста

Содржина

  05-02-01 Општи информации. Првите чекори кон развојот на сексуалноста

  Бидејќи “сексуалност” е збор што означува одредено доживување, кое не води кон ништо друго, тогаш се дефинираат термини поврзани со сексуалноста, не сакам да “објаснам” – што е тоа “сексуалност”, сакам само да направам граници на користење на различните термини, бидејќи како и обично во таа област постои груба конфузија. Затоа е неизбежна тавтологијата.

  Покрај тоа, јас не сакам да го користам зборот “маж” и “жена”, бидејќи тие се поврзани со фанатизам, со мртва или целосно механичка сексуалност, со негативен однос (НО) кон сексот, и го користам зборот “момче” и “девојче”, “девојка”.

  За означување на машкиот полов орган, го користам во книгата, зборот “пенис”, иако меѓу комуникацијата со муцките го користам зборот “кур” – ако ја отстраните асоцијацијата со агресија и грубост, што е вообичаено искуство од страна на луѓето во времето на употреба на тој збор, се покажува дека фонетски чисто тоа резонира многу повеќе со сексуалноста, него “пенис”, “фалус”, “полов орган” и др. За означување на женскиот полов орган, го користам во книгата (која одговара со зборот што го користам меѓу комуникацијата со муцките), зборот “пичка”.

  Јас го користам во книгата, терминот “имаш секс”, иако во комуникацијата со муцките тоj не се користи, зошто звучи многу механички, а се користи зборот “ебење” – тоа резонира повеќе со леснотија, разиграност и отвореност.

   

  Сексуалното доживување – е колективен термин за тоталитетот на специфичните чувства, кои не водат кон други доживувања. Карактеристични особини на сексуалните доживувања:

  а) тоа, што се означува со зборовите “сексуално задоволство”, “сексуално уживање”. Во развојот на сексуалноста и ПрД, уживањето создава силна резонанса со ПрД од секторот блаженство (види подолу) – до манифестација на одредено доживување прелевајќи го уживањето во ПрД.

  б) присуството на специфичнен карактер на активностите кои водат кон уживање – игри со пенисот, со пичката, со пенисот во пичката, итн.

  в) присутноста на одредени делови на телото каде што има уживање (посебно се ограничени во раниот развој на сексуалноста во областа на пенисот, пичката, газот, брадавиците)

  г) особина која создава резонанса со ПрД

   

  Сексуални активности – се активности извршени со цел да се доживува, одржува или подобрува сексуалните доживувања.

   

  Сексуалната возбуда (“СВ“) – е сексуално доживување, при кое:

  а) постои сексуално уживање

  б) кај момците се појавува ерекција (зацврстување на пенисот), кај девојките – зголемување на [усните] на пичката. Во тек на силна сексуална возбуда често започнува да се појавува течност од пичката и пенисот.

  в) епицентарот на сексуалната возбуда е во пенисот/пичката, опфаќајќи го регионот малку подлабоко од основата на пенисот/пичката и создава резонанса со зборовите “силно”, “страствено”, “снажно”.

  г) постои силна желба за дополнителни чувства, кои колективно се означуваат со терминот “да имаш секс” – да го ставаш пенисот или прстот во пичката, газот, устата, да гледаш во очите, да разговараш за сексуални теми, меѓусебен контакт на телата, лижење, бакнување, цицање, грицкање , стискање, итн., и колку поголема сексуална возбуда, толку поголема желба за силни чувства во пенисот/пичката, желбата да се дојде до работ на оргазам и доживее оргазам. Ако за време на сексуална возбуда постои ПрД, желбата за оргазам слабее, а желбата повеќе секс и повеќе различни сексуални и еротски (види подолу) чувства расте.

   

  Сексуална желба (“СЖ“) – желбата да се доживее сексуална возбуда. Реализацијата на СЖ се состои од извршување на сексуалните активности.

   

  (Опционален параграф: интересно е да се повлече паралела со чувството на вкус. Кога сакам да јадам сирење, замислувам еден вид на сирење, го замислувам вкусот на сирењето, но што тоа значи “да се замисли вкусот на сирењето?” Тоа значи дека “веќе го чувствувам вкусот на сирењето, само слабо и во нестабилна форма. Но, што значи “го замислувам видот на сирењето?” Тоа значи дека “сега ја имам визуелната слика на сирење, го гледам сирењето, само слабо и нестабилно. Токму таа слабост и нестабилност на вкус и на вид, како и отсуството на придружните доживувања (како што е чувството на заситеност, на пример) ни овозможува јасно да се направи разлика во вкусот на сирењето “имагинарна” и “реална”, но не постои причина да се верува дека овие поврзани доживувања се опционално невозможни да се создадат. Типично, оваа идеја е тешка да се сфати дека со “замислувањето на вкусот на сирењето” јас веќе го чувствувам вкусот на сирењето. Но, паралелно со СЖ – затоа што кога има СЖ, јас можам да замислам гола девојка, и потоа се појавува CB! Тој механизам е широко употребуван од страна на луѓето со цел да се доживува СВ – замислуваат, гледаат фотографии, филмови, цртани филмови. И никој не се сомнева дека СВ која се појавува – тоа е токму СВ.)

   

  Еротска возбуда (“ЕрВ“) – е сексуално доживување, кое:

  а) нема ерекција и зголемување на [усните] пичката, нема течност од пенисот/пичката (се разбира, ерекцијата/зголемување се манифестираат за време на еротската возбуда, во случај да во исто време постои и сексуална возбуда)

  б) епицентарот на ЕрВ не е во пенисот/пичката, може да ги има неколку – често длабоко во карлицата, во центарот на градите, грлото, срцето, но тоа резонира повеќе со зборовите: “меко”, “нежно”, “обвивно”, “зрачно”.

  в) желбата за дополнителни чувства не е толку силна и упорна, како за време на сексуалната возбуда, посебно што чувствата во пенисот/пичката не се препорачуваат со желбата да се зајакне EрВ. Тоа е типична ситуација каде што повеќе се чувствуваш како да “сакаш да имаш секс” отколку да “имаш секс”, особено кон чувствата на пенисот/пичката, а во помала мера тоа се однесува на нежните допири (ласкањата), погледи и разговори.

  г) ЕрВ многу посилно, појасно резонира со многу други ПрД, отколку СВ.

  Еротската желба (“EрЖ“) – е желбата да се доживее ЕрВ.

  Механичка сексуална желба (“мСЖ“) – е таква која не е придружена со ПрД и која е предизвикана од огорчености:

  а) концепти. На пример, ако постои концепт дека “треба да ги извршуваш брачните должности”, мажот почнува спазматички да предизвикува СЖ кон жената, користејќи ја својата позната техника – мастурбација, имагинација на други девојки на местото на жената, со автоматска реакција на голи делови од телото, итн. Како прво недостасува EрВ, и во својата област, тоа води до фактот дека мажот постигнува ерекција без СЖ, што катастрофално брзо доведува прво до импотенција (кога човекот сака да доживува СЖ и СВ, но не може да постигне ерекција), а потоа до целосно отсуство на СЖ и СВ. Жената, барајќи да постигне СЖ или да имитира СВ или едноставно само да ги рашири нозете, согласно со овој или друг концепт, доаѓа до истиот резултат.

  Ако жената го посака мажот, тој може да  помисли дека тоа “не е машки” – да не ја сака, дека “вистинскиот маж” “мора”да сака да има секс.

  б) стравот од НО, од страна на партнерот, стравот од последиците поради тој НО

  в) други НЕ. На пример чувство на срам да одбиеш секс, или чувство на вина, човекот буквално се присилува самиот да сака да има секс.

  г) други механички желби. На пример жената сака да добие некоја корист од мажот, и за возврат таа му овозможува на него да го користи нејзиното тело, без чувство на СЖ.

  д) автоматска реакција на стандардните стимули (фетишот), на пример се случува, штом човек треба само да види жена со долга коса, тогаш веднаш се појавува мСЖ кон нејзе, независно од нејзините други квалитети.

  д) хиперкомпензација. Во текот на целото детство, адолесценцијата и пошироко, СЖ се потиснувале многу силно, што резултира со мСЖ  која се јавува буквално кон секоја жена, станува опсесивна, досадна, а сексот се претвора во брзо постигнување на оргазам без речиси никакви еротски компоненти.

  Специфични карактеристики на механичките желби, види во соодветниот дел.

  МСЖ, како и сексуалните активности, мотивирани од мСЖ можат да бидат придружени со многу слабо уживање, или уживањето може и да не постои! Затоа многу луѓе имаат тенденција да доживуваат оргазам што е можно побрзо, “да се исфрлат”. EрЖ и радосната СЖ секогаш е придружена со задоволство.

  Радосната сексуална желба (“рСЖ“) – не се должи на огорченоста, и е радосна желба (види во делот за желби), односно придружена со предвкус, ентузијазам, други ПрД.

  Кога не постои потреба одделно да се зборува за мСЖ, рСЖ и EрЖ, тогаш едноставно ќе пишувам “СЖ”, имплицирајќи дека присуството на едното и/или другото – тоа ќе биде јасно од контекстот.

  Развојот на сексуалноста е:

  *) постигнување на поголем интензитет на сексуалните и еротските уживања

  *) продолжување на опсегот, или “длабочината” (бројот на тонови), на сексуалните и еротските чувства.

   

  Обично луѓето не прават разлика помеѓу различните сексуални доживувања, спојувајќи ги сите во еден куп наречен “сексуална возбуда”. Причината за ова неразликување – огромен удел на механичка сексуалност. Поради огромната количина на огорченост поврзана со сексот, луѓето речиси и не знаат ништо за својата сексуалност, имаат незначителни различни сексуални доживувања, имаат мизерни искуства во сексот, па дури и со голем број на сексуални партнери, бидејќи разновидноста на своите сексуални доживувања е ограничена само од тесен спектар на “дозволено”, “задолжително” и “релативно пристојно” и како резултат на сето ова – нивната сексуалност навистина е мртва, депресивна, имаат моќен деструктивен конфликт помеѓу мСЖ и концептуалното ограничувања на нивната реализација, нема искуство во релизација на сексуалните доживувања, а со тоа – неможноста да се прикаже и реализацијата на рСЖ, бидејќи желбите можат да се формираат само кон нешто конкретно, изолирано од другите, и кога не постои разликување, кога не постојат одредени, силни радосни желби, и потоа нема ни развој.

  Да би сексуалниот развој започнал и активно да се продолжи, пожелно е да се постигне (за време на сексот) разликување на следните доживувања:

  *) Сексуална возбуда

  *) Еротска возбуда

  *) Механичка сексуалната желба

  *) Механичка желба за подобрување на сексуалната желба

  *) Радосна сексуална желба

  *) Механичка желба за зајакнување на радосната сексуална желба

  *) Радоснa желба за подобрување на радосната сексуалната желба

  *) Механичка желба за реализација на механичката сексуалната желба

  *) Механичка желба за реализација на радосната сексуална желба

  *) Радосна желба за реализација на радосната сексуална желба

  *) Реализација на механичката сексуална желба

  *) Реализација на радосната сексуална желба

  *) Еротско возбудување

  *) Еротски желба

  *) Механичка желба за зајакнување на еротската желба

  *) Радосна желба за зајакнување на еротската желба

  *) Желба за зајакнување и продлабочување на еротското возбудување.

   

  Овие доживувања се мешаат едни со други, но тие се различни доживувања, кои можат да се појават посебно едни од други.

   

  Огромно значење имаат следните три факти:

  1) СВ, ЕрВ, рСЖ и EрЖ, радосна желба за нивно зајакнување и реализација, како и нивната реализација – сето тоа резонира со ПрД.

  2) Потиснување на било кои сексуални доживувања доведува до слабеење на ПрД и зголемување на НЕ.

  3) Отстранување на мСЖ создава резонанса со ПрД

  (Разликата помеѓу отстранувањето и потиснувањето, види го во делот “емоции”. Не сваќање на разликата помеѓу “отстранувањето” и “потиснувањето” – е не разбирање на практиката на правиот пат).

   

  Овие факти се вистинити, се потврдува безусловно од страна на сите муцки, кои почнале да ја истражуваат својата сексуалност, без оглед на почетната позиција – без оглед колку муцката е сексуално опуштена на почетокот на практиката (во споредба со просечното ниво), или исклучиво силно потисната од стравови, концепти, агресивен став кон сексот. Тешко е да се прецени значењето на овие факти, бидејќи НО кон сексот имаат буквално 100% од луѓето – едноставно кај сите се манифестира во различни форми на сексуалност и со различен интензитет. Секој има своја превземена механички лажна концепција на “природно” и “неприродно” во сексот, за “искривено” и “нормално”, “пристоjно” и “непристојно” и така натаму. Околу сексот се концентрирани излудувачки голем број на концепти и НЕ. Не е важно – зошто тоа се случило, важно е дека има јасност во тоа – што да се прави: разбијат и растераат концептите поврзани со сексот; отстранување на НЕ кои произлегуваат кога се мисли за сексот или за време на сексот; да се идентификуваат СЖ и да се реализираат; да се научи да се прави разлика помеѓу сексуалните доживувања.

   

  Ќе го воведеме терминот “ерогени зони“. Тоа е дел од телото, што е особено сензуален на допир, галење од некој кој те возбудува тебе и во текот на мастурбацијата. Погрешно се верува дека ерогените зони “се дадени во почетокот”, и ограничени главно во гениталните области. Со развојот на сексуалноста, телото почнува да се разбудува – сите нови делови од телото стануваат живи eрогени зони, додека целото тело не се опфати. Тоа е како будење од анестезија – мртво, ништо не се чувствува, телото одеднаш оживува. Будењето на новата ерогена зона обезбедува поттик за понатамошен развој на сексуалноста и нејзината способност да резонира со ПрД.

  Бидејќи луѓето бескрајно се стиснати со концептуални ограничувања, првиот чекор во развојот на сексуалноста е да ги исполни сексуалните фантазии (СФ), СЖ без избирања, и веќе во процесот на стекнување на искуство можеш да започнеш да правиш разлика помеѓу мСЖ од рСЖ, и да го одбереш она што ти е пријатно. Реализацијата на СЖ е поврзана со надминување на концептот на “неприроден”, “непристоен”, перверзен “- овие зборови не значат ништо, со кои се потенцира фактот дека во различни култури има многу различни ставови за различни аспекти на сексуалноста. На пример, во арапскиот свет една жена се смета за “безобѕирна курва” ако таа излезе со голи раменици или колена. Во Индија – ако девојката излезе во бермуди, би свиреле и потсмевале по нејзе цела улица. На плажите во Украина можеш да се шеташ во бикини, но доволно е да ја преминеш границата (често имагинарна), на плажата и да се најдеш во некое село, можеш да бидеш гаѓања со туш од камења и палки од локалните жени. Во Русија, аналниот секс се смета за срамна перверзија, а хомосексуалците, без оглед на полот се бесрамна репресија. Скоро во целиот свет, групниот секс е перверзија. Речиси и да нема земја во светот каде не можеш отворено на улица да имаш секс со својата девојка, па дури и да одиш гол – често се смета како кривично дело. За секс со деца сега кривично те гонат во сите земји, а ако тинејџер под одредена возраст (14-16-18 години), па дури и доброволно да се согласи за секс со постар, се уште се смета силување. Па дури и за поседување на детска порнографија е кривично дело за кое може да следи целосно уништување на животот на сторителот. Во исто време, обидувајќи се да не се сеќават на познатиот факт дека во античка Грција и Рим имале секс со децата и нема причини да се претпостави дека децата страдале. Исто така автоматски се одбива фактот дека скоро секој човек има сексуален развој на силна сексуална и/или еротска возбуда од СФ поврзана со секс или фаќање на децата и тинеjџери, и тоа не е изненадувачки, бидејќи децата и тинеjџери се многу повеќе сензуални отколку возрасните, се многу повеќе сексуално и еротски активни, слободни од умртвувачките концепти.

  Проституцијата е нелегална скоро секаде сега, бидејќи е само еден начин да се продаде своето тело, како и сите други работи е исто така форма на продажба на телото, неговиот интелект и тн. Толку лесно може да се најде некој човек (поразговарај со твоите родители, баби), кој смета дека сексот во природа е перверзен, сексот во позиција 69, да не споменуваме други позиции, или сред бел ден, или секс надвор од кревет без облека за спиење. И иако темата за сексот не е формално забранета, но се смета дека е срамна, па дури и ако зборуваш за својот секс со твојата девојка. Замисли ја реакцијата на луѓето кога одеднаш гледаат покрај улицата на тревата пар кој има страстен секс? Омраза, агресија, презир, срам – било што, само не задоволство, нема разбирање, нема симпатија.

  Да се говори за оваа тема може бескрајно, но мислам дека дури е и површно изучувањето на современата култура доволно за да се разбере она што во една земја е криминал и перверзија, за други е дозволено и нормално. Затоа, предлагам сама да спроведеш таква студија, да се отфрлат армирани концепти.

  Друг заеднички концепт е дека децата “можат да се заведат” – уште еден збор – страшило, кој нема вредност. Дури и зборуваат за “опасностите од предвремен сексуален развој.” Се прашувам – кој и како одлучува – кој развој е преран? Верувам дека ако детето посака и сака да има секс во некоја форма, тогаш тоа значи дека тој е физиолошки подготвен за овој вид на секс. Ако детето е заинтересирано во читање книга за математика – значи е зрел за математика. Ако сакаш да придонесеш за неговиот развој – научи го: дај му информации за венеричните болести и начини за заштита од бременост (кои, згора на тоа, се ирелевантни до 9-10 години), кажи му за тоа – какви се можностите во сексот. Заштитуваjќи ги децата од сексот, возрасните всушност не се грижат за нив, но под маската го кријат својот нетолерантен однос кон сексот во општо и резултатите се катастрофални: потиснување на сексуалноста, потиснати ПрД, формирање на најсилни мСЖ, кои се конфликтни со позајмените концепти и НО кон сексот. Сакаат ли возрасните да прифатат или не, останува фактот дека мнозинството на децата почнуваат да сакаат да имаат секс во една форма или друга од 3-5 години, и потиснувањето на СЖ во текот на 15 години води кон катастрофални резултати.

   

  Почнувајќи да ги реализираш СЖ, припази на а) можноста да противречи на кривичниот законик, и б) тоа да биде направено колку што е можно подалеку од очите на јавноста, затоа што во спротивно можни се ненамерни последици, бидејќи дури и правните форми на секс се сметаат за непристојност, коjа би требали да се прават некаде скришно.

  Сега не е тешко да се најде партнер кој сака да се вклучи во истата форма на секс, кој сега е од интерес за тебе – на различни форуми, можеш лесно да најдеш соодветен партнер, дури и ако твоите СФ не се стандардни.

  При реализацијата на СЖ можеш да приметиш дека твоите СФ се премногу сиромашни, дека внатрешната цензура не и дозволува на твојата сексуалност слободно да биде изразена. Ефикасен начин да се реши овој проблем е мастурбирање. Во текот на мастурбацијата дојди до работ на оргазмот и дозволи си слободно да фантазираш, замисли си ги највозбудливите слики, напиши ги во детали, и така чекор по чекор, мртвата зона ќе се преобрати. Исто така ефективни за развојот на СФ се прегледите на порнографските слики, видеа, приказните – на интернет тој материјал го има во огромен број. (На пример види http://www.youporn.com/, http://www.pornotube.com/, http://www.maxporn.com/, http://al4a.com/, www.xnxx. Com/porn.php, итн.)

  Нема ништо “срамно“, бидејќи “срамнo” –  е, тоа што го користиш за да чувствуваш срам, и во различни култури, овие навики се значително различни, според тоа каков автоматизам е формиран во регионот. Одземи ги НЕ од срамот, и ќе видиш дека твоите акции можат да бидат пријатни или непријатни, социјално прифатливи или неприфатливи, но зборот “срамно” нема значење надвор од механичките навики за доживување на срам, кој може едноставно да се отстрани и да се доживува задоволство. Групниот секс, аналниот, оралниот, јавниот, со елементи на насилство и чувство на болка, хомосексуалниот и бисексуалниот, со предигра, со користење на помагала и други “играчки” за да го променат момчето во девојка и обратно, со тинејџерите (на дозволена возраст) или пензионерите, со случајни партнери во невообичаени места и ситуации, секс со проститутка, или обратно – во улога на проститутка… ако тебе и твојот партнер ве поттикнува, тоа што правите, ако и двајцата уживате и сакате да го доживувате и понатаму – правете го тоа, и сексуалноста ќе се развива, и отстранувајте ги безбројните фолклорни плашила во форма на “казнување од небото”, “лоша карма”, “енергетски црви”, “расипана енергија”, “влакна на дланките”, итн.

  Се смета за “доблест” да имаш секс само со еден партнер, но тоа е само погрешен концепт. Никој не смета дека е “изопаченост” тоа што сакаш да играш шах или да разговараш со стотици партнери, што ти сакаш да бараш повеќе и повеќе нови партнери во шахот, затоа што секој игра малку различно, може да се научи многу од секого по нешто. Но, зошто не е јасно дека во сексот е токму на ист начин? Ограничувањето само на еден партнер во сексот, е исто како да целиот твој живот разговараш со едно лице, читаш една книга – дали ќе ти биде интересно? Ќе се развиваш ли интелектуално? Ќе ви биде ли интересно на давајцата? Пробај.

  Многу се распространети концептите на “опасностите” од мастурбација. Тука и нема за што да се зборува – искуство покажа дека мастурбацијата е често многу возбудлива, вклучувајќи ја и за време на сексот.

  Се наоѓаат голем број на девојки кои се уште не се во можност да доживеат оргазам – толку е скриена нивната сексуалност, толку им е безрадосен нивниот секс. За нив, секако, проблемот број еден – е да се научи да се доживее оргазам, и за тоа треба да ги надминат нивните комплекси, стравови, и да започнат да имаат секс колку што сакаат, со оние со кои тие би сакале, и тогаш, кога тие сакаат. Треба да престанеш да бидеш љубезна во сексот, да престанеш да правиш нешто од учтивост, сожалување, срам, пријателство. Неопходно е внимателно да ги следиш своите желби, постојано да се прашуваш себе си “што сега јас сакам?”, “дали сега го правам тоа што сакам?”, ни малку, да не го правиш она што не го сакаш. Зборувајте едни со други за тоа – што сега сакате, погледнете на сличностите во рСЖ, не бидете неискрени, тогаш резултатот ќе биде забрзан развој на сексуалноста. Но, во почетокот ова може да предизвика неуспех во механичката работа за време на сексот со твојот партнер, а ако тој не го сака тоа и повеќе или помалку учтиво се побуни за твоето непредвидливо однесување во сексот, или директно или индиректно се обидува да те убеди дека “секој треба да оди еден кон друг на компромис”, тоа значи дека а) е многу полесно кога си како послушна машина и му служиш на неговите желби, и б) тој е – безчувствитен во сексот, затоа што инаку би знаел – колку мртов станал сексот, кога не ги реализираш рСЖ, и го прави тоа од огорчени мотиви, и в) не го интересира сексуалниот развој, г) не го интересира ПрД, не му е интересна практиката за отстранување на огорченоста.

  Сексот на обичните луѓе е неразделно поврзан со загриженоста за што мисли и чувствува партнерот. Се верува дека ако не се грижиш околу партнерот, дека си бездушен, нечувствителен. Но, таа загриженост не е поради задоволството на вас двајцата, туку повеќе како желба за благодарност, но со страв од НО од страна на партнерот, поради несигурноста во себе, стравот да не направиш нешто непријатно, да го навредиш. Се чини – за што има да се грижиш? Прави што сакаш и доби задоволство од своите искуства, како и од фактот дека твојот партнер ужива. Ако момчето посака нешто – тој ќе ти каже и ти ќе можеш да ја реализираш таа желба, или да не ја реализираш, ако твоите желби не се совпаѓаат, продолжи да го правиш тоа што ти сакаш, или да прекинеш со сексот, ако се чини дека вашите желби имаат премногу поинакви насоки. “Тактиката” се цени, бидејќи луѓето се плашат да ги изразат желбите, тие речиси секогаш го прават тоа што не сакаат, но ако му кажеш “не го сакам тоа сега”, а потоа ќе доживееш наплив од НЕ (страв од НО, вина, срам, жал кон партнерот, итн), и од твоето момче ќе има лавина од НО, обвинување, ЖКС. Затоа се смета дека “добриот” љубовник треба да бидат способен да му ја погоди желбата на партнерот, да го предупреди и води партнерот, додека велејќи му дека “сега сакам ова, и сега не сакам” – тоа не е прифатено, тоа е “срамно”.

  За да се “решат” овие проблеми се прибегнува кон создавање на вообичаени форми на секс. Во процесот на личните навики, стегајќи се помеѓу НЕ и безбројните концепти, луѓето наоѓаат такви сценарија за секс во кои тие успеваат да доживеат некое задоволство, тогаш тоа сценарио станува засолниште – веќе се плашат да се повлечат, после ќе треба да се навикнуват одново, а да се ебат сакаат токму сега, не следната недела, кога како резултат на алузии и совети да сватиш – на кого што му се допаѓа. Затоа, подобро е загарантирано задоволство сега … Тоа води кон фактот дека сценариото е здодевно, а и брзиот оргазам се чини дека единствениот излез.

  Партнерите се чувствуваат должни да покажат дека – тие се чувствуваат добро, бидејќи ако не почнеш да стенкаш, да тркалаш со очите, да го галиш, тогаш твоето момче ќе мисли дека не ти се допаѓа, или ќе се навреди, и веќе нема да го прави она што ти се допаѓа, или да престане да го прави она што тој сака, а кај тебе ќе се појави жалост.

  Активностите кои водат кон будење на рСЖ:

  1) Отфрли го стереотипот за долг секс. Се верува дека ако веќе сте почнале да имате секс, тогаш е подобро да го имате “подолго”време. Не е така. Често те возбудува еден краток, минлив секс, спуштил гаќи, лижнал пичка, или нозе и отишол. Пристигнала, го пипнла неговиот пенис, го милувала 10 секунди, се додека тој не се подигнал и отишла. Пристигнал, ги спуштил гаќите, го ставил неговиот пенис, извадил и отишол. Тоа може да се направи десет пати на ден, и тоа ќе биде сто пати повозбудливо од секс на подолго време – откако ќе го ставиш, значи мора подолго да ебеш, да доживееш оргазам, да партнер доживее оргазам, а не можеш само да извадиш, мораш се погалиш мораш ова, она…

  2) Отфрли го стереотипот за целосно внимание. Се верува дека ако веќе ебеш, целото внимание треба да го фокусираш на партнерот. Не е така. Да се скрши тој стереотип, обиди се со овие форми на секс, кога едниот партнер слуша музика, пишува, јаде јаболко, нешто ти кажува, ти го еби него во тоа време, или лижи, цицај, бакнувај.

  3) Разговарајте еден со друг – што сакате во тој моментот. Управувајте едни со други, кога вашиот партнер прави нешто што не е на начинот на кој ти сакаш. Помагајте му на вашето тело да го чувствува другото.

  4) Љубовните игри. Опции овде се безбројни, и сексуалноста се буди многу активно, затоа што кога ќе ја одигра улогата, потоа веднаш се намалува товарот од ограничувањата кои ги имаш додека си во својата нормална улога, а однапред никогаш не се знае за тоа, бидејќи овие ограничувања, ти се втемелиле цврсто и ти не ги забележуваш. На пример, ако глумиш млада девојка која заведува постаро момче, тогаш мораш да го одржиш имиџот на искусна девојка, која “легално” станува неискусна, ништо не знаеш, неспособна, и ова изненадно може да доведе до блескав излив на задоволство. Или ако играш улога на проститутка, тогаш не мораш да бидеш нежна, внимателна – проститутката мора да му го издрка на момчето пенисот, исцица и да ги рашири нозете и готово – можеш да продолжиш да лежиш и дури и телевизор да гледаш, и изненадувачки, таквата улога, исто така, може да доведе до остар блесок на СЖ и задоволство, бидејќи ги отстрануваш сите обврски, не треба да си внимателна, чувствителна, нежна. Ако глумиш силување, истото: кога момчето ја силува девојката, тука веќе нема нежност – главното нешто е да го внесе и да ја изебе, нема потреба за социјална поддршка на стереотипите и кога автентично го глумиш насилникот, тогаш можеш да доживееш силно задоволство, а кога твојата девојка сигурно ја игра улогата на силувана, тогаш таа може да доживее силен излив на СЖ и задоволство од фактот дека е слободна – од неа никој ништо не очекува, таа не треба да глуми, никој не би ја осудувал – затоа што ја “силуваат” и таа не може да промени ништо, односно, таа не е одговорна за тој секс и цензурата во глава која вика, тоа не е убаво, тоа е непристојно, мораш прво тоа па потоа ова, станува непотребна – никој не ја слуша, нејзините забрани никој не треба да ги следи, бидејќи не постои слобода на бирање.

  Интересна е и улогата на будала (идиот) – автентично претставувана будала, ќе ја тргнеме и тежината на загриженост , “дали изгледаш како будала.” И поради ова, исто така, може да се почувствува бран на СЖ.

  Статусот на сексуалната (и тоа не само на сексуалната) слобода, која се пројавува за време на љубовните игри, може да се запамти и да се влезе во неа по волја.

   

  Ефективен начин да се откријат своите длабоко вкоренети стравови и НО кон сексот е преживувањето на доживувањата од детството – тие растат во најголем дел во детството.

  Препорачливо е да најдеш истомисленици со кои ќе ги остваруваш своите СЖ, дискутираш, интерпретираш експериментираш. Од страна понекогаш е видлива манифестација огорченоста која се втемелила во тебе и која ја сметаш за дел од тебе. Кога си сама е тешко да се откажеш од стереотипите, но кога ќе видиш како другите го прават тоа, тогаш може да ти биде многу полесно.

   

  Во процесот на реализирање на некои мСЖ може да се најде дека “опашката на неговото гасење” се протега предолго. Така да си привлечена кон некоја форма на секс, кога ќе размислиш околу тоа, а на почетокот на реализацијата интересот поминува брзо, возбуда се заменува со рамнодушност. Но, по ден или два, истите овие фантазии повторно те возбудуваат, и повторно сето тоа оди во круг. Причината е силна механичка навика да сакаш да се вклучиш во овој вид на секс, која е формирана кога се си забранувала себе си. Значи сакам да го воведам концептот на “полу-распаѓање” на мСЖ – ова е таква фаза на реализација на мСЖ кога радосната желба да се отстрани оваа мСЖ е посилна од желбата да се реализира. Се отстранува мСЖ исто како и отстранувањето на НЕ (види во делот за НЕ).

   

  Со развојот на СФ и реализацијата на СЖ ќе има значајни промени:

  а) ќе се формираат параметри. Некои форми на секс, кои само во имагинацијата се чинеле привлечни, но во реалноста, интересот за нив е слаб, и обратно – нешто што ти изгледало тотално непривлечно, одеднаш излегува  да биде непресушен извор на задоволство.

  На пример, можеш да доживуваш возбуда, кога ќе замислиш дека силуваш девојка (прилично заеднички СФ и за момците и за девојките, бидејќи силувањето вклучува комплетна слобода од “врската”, која се смета за неопходен услов за секс во општеството, и од неизбежноста која за остварување на сексот сите многу се замараат), но вистинскиот обид за силување (или прегледување на документарно видео за силување) може да покаже дека, во своите СФ си ги отфрлал оние грандиозни НЕ, со кои се соочувала силуваната девојка, и сваќаш дека нејзината болка воопшто не те возбудува. Во исто време, ако имаш НО кон силувањето, неочекувано можеш да најдеш дека играта на силување (вклучувајќи и групно) силно те возбудува.

  б) полесно се разликува мСЖ и рСЖ, јачината на мСЖ се намалува, постои радосна желба да се отстрани мСЖ до степен до кој нивната механичност станува евидентна, а тука се и мислите дека реализацијата на мСЖ не води до посакуваното ниво на уживање.

  в) секс престанува да биде “брз” и “прост” – ти се отвора огромно богатство на сексуални и еротски чувства, резонантни со ПрД, и веќе немаш желба да доживееш оргазам, што ти се чинеше како главна цел во сексот.

  г) постои широк спектар на СЖ – нема автоматска желба за секс и свршување. На пример на девојка во една ситуација ќе посакаш само да ја гледаш и да чувствуваш ЕрУ, друга само ќе посакаш да ја допреш, трета само да ја милуваш, со четвртата да лежиш гол, со петата да имаш секс, итн.

  д) исчезнува автоматскиот сексуален одговор на формата и надворешните карактеристики – понекогаш гола манекенка не предизвикува никакви желби, но кога ќе видиш друга девојка, одеднаш доживуваш моќни СЖ и ЕрЖ, иако таа биде целосно старомодна и нејзиниот изглед биде целосно не-манекенски – не таков вид на девојка, коjа според моите сфаќања е атрактивна девојка. Цврстите концептуални шеми исчезнуваат.

  е) телото се буди – се појавуваат повеќе ерогени зони, поголем број и интензитет на чувства.

  ж) престанува спазматичноста на СЖ. Ако претходно СЖ можеле д го привлечат моето внимание, без моите желби (поради појавата на хиперкомпензација), сега тоа е уште една рж помеѓу другите.

  05-02-02 Оргазам. Застанување на работ на оргазмот. Будење на просветена сексуалност.

  Само во почетните фази на манифестациjа на СЖ оргазамот е највисока вредност. Во текот на сексуалниот развој, се повеќе и повеќе оргазмот сакаш да го одложиш за подоцна, затоа што последиците од оргазмот во поголемиот дел се несакани, но состојбата на јако побудување е многу привлечно. Затоа се појавува радосна желба да не се доживува оргазмот што е можно подолго, и понатаму да си на работ на оргазам, да доживуваш силни СЖ и да ги реализираш, да доживееш задоволство. Оваа желба доаѓа во конфликт со силната мСЖ за доживување на оргазам (“свршување”).

  Обидувајќи се да застанеш на работ на оргазмот, откриваш дека си станал зависник од оргазам, и дека надминувањето на спазматичната желба да свршиш е тешка исто толку, колку е тешко да се одвикнеш од дрогата – колку поблиску си до оргазам, толку посилна е мСЖ да свршиш.

  Несакани последици на оргазам:

  *) силен пад на СЖ, повеќе не можеш во следните половина ден, ден или два да чувствуваш силни СЖ.

  *) особено силен пад на ЕрЖ.

  *) силен пад на ПрД, често катастрофален. Во првите два дена може да се приметат дури и блесоците на манифестирање на ПрД (карактеристично е кај оние кои многу мала, ретко доживуваат ПрД), но во наредните 2-3-4 недели доаѓа до комплетно намалување. Интересот кон животот е блиску до нула.

  *) особено катастрофалниот неуспех се јавува во екстатичните ПрД (еПрД) – тие можат да не се појават цели 4-6 месеци.

  *) драматично се намалува желбата за отстранување на НП и НЕ, која е влошена од фактот дека и НП и НЕ и НЕС силно интензивираат.

  *) се влошува самочувството – доаѓаат до израз хроничните болести, лесно можат да се појават настинки, замор и повреди.

   

  Методи на обука за надминување на мСЖ да свршиш:

  1) Многу ефикасен е тренингот со помош на мастурбација. Предизвикот е да се прошири времето на изминување од почетокот на мастурбација до точката каде што повеќе не можеш да издржиш и мораш да престанеш. Мастурбацијата е удобна, бидејќи во секој момент можеш веднаш произволно да го ослабнеш влијанието или дури и да прекинеш, додека во реалниот секс е многу тешко.

  2) “Стоп” – тренинг. Со партнерот, основате договор дека веднаш штом ќе се каже “Стоп”, целосно и веднаш се застанува и чека, застанат се додека ти не можеш да продолжиш. Можеш да користиш и друг вид на аларм, ако не сакаш цело време да кажуваш “Стоп” или ако твојата уста е зафатена со пенис – да кажеме, силен удар со твојата рака по неговото тело – “стоп”, слабо тапкање – “ајде”.

  3) Мораш да имаш силна желба да не се свршиш се додека не се решиш да свршиш. Никакви технички трикови нема да ти помогнат ако во моментот кога се приближуваш до оргазмот, почнуваш да мислиш вака: “па, овој пат ќе свршам, но следниот пат сигурно ќе се воздржувам.

   

  Бидејќи терминот “оргазам” има прилично нејасна смисла, а и јас постојано сум се соочувал со различни толкувања на терминот, сакам да го дефинирам. За едно момче атрибути на оргазмот се 1) ејакулација + 2) чувство на акутен напад на задоволство – одделно или се заедно. За девојките тоа е акутен напад на задоволство + (за некои девојки,) со особено силно исфрлање на течност од пичката.

  За време на практиката за застанување на работ на оргазам (“ЗРО“), порано или подоцна ќе најдеш голем број на стабилност на работ на оргазам. Излегува дека ако сакаш да ја надминеш механичкта желба за свршување, можеш да имаш секс  колку сакаш, да доаѓаш до оргазам и да застануваш. Исто така, ќе можеш брзо да забележиш дека сексуалните чувства стануваат живописни, тие се јавуваат во многу нијанси, и желбата да се чувствуваат овие доживувања придонесува на желбата за воздржување од оргазам.

   

  Ако си свршила, многу е непожелно да имаш НЕ поради тоа, затоа што само ќе го зголеми падот, ќе се забрза изградбата на НП. Доби искуство во вложување на напори да се отстранат НЕ и предизвикување на ПрД во тешки околности, кога речиси и да нема видлив резултат – на тој начин вежбај ја твојата упорност. Искористи ги предностите на фактот дека веднаш по оргазмот можеш да доживееш излив на ПрД – што е можно подолго фокусирај се на нив.

   

  Многугодишното искуство на муцките докажува, дека практиката на ЗРО, не води кон физиолошки нарушувања, ниту пак дури и кон најмало влошување на благосостојбата, ако не свршуваш само затоа што имаш радосна желба за надминување на механичката желба да свршиш, ако во било кое дадено време одбереш да не свршиш, бидејќи сакаш да доживееш поинтензивно, подлабоко и подолго сексуалното и еротското задоволство. Непријатните чувства во текот на сузбивањето на оргазмот, возможни се во случај кога твојата желба да не свршиш е концептуално предизвикана, ако не свршиш бидејќи сметаш дека не смееш да свршиш, ако не доживуваш зголемување на задоволството, туку жалост од изгубеното, незадоволство. Во тој случај е веројатно создавање на физиолошки нарушувања.

  Во текот на реализација на СЖ, вклучувајќи ги мСЖ и рСЖ, започнува да расте атрактивноста на EрВ во споредба со СВ. Сексот, во кој што доминираат EрЖ и ЕрВ, јас го нарекувам “еротски секс“. Специфична карактеристика на еротскиот секс лежи во фактот дека желбата да се пријде до работ на оргазмот постепено дава начин за желбата да се запре растот на побудување на  интензитетот, дури и пред работ на оргазам – ова овозможува да се чувствуваат попривлечни, повеќе длабоки, еротските доживувања. Со ова се утврдува дека не само желбата да се сврши, но и во желбата да се дојде до работ на оргазам постои значителен дел од механичност, спазматичност. Радосното отстранување на оваа форма на зависност од дрога, исто така, бара значителни напори, но кога резултатот е постигнат, ќе добиеш целосна слобода да патуваш по сите состојби, дури и до острите рабови на оргазам, водени само од радоста на СЖ и EрЖ, а не од  механичките навики.

  Растот на привлечноста на еротските доживувања не значи дека обичниот секс е прекинат. Воопшто не – тој останува многу привлечен, па дури и пријатен, и создава резонанса и со еротското задоволство, и со ПрД.

  Со текот на времето, практикантот ќе научи да прави разлика помеѓу а) желбата да има секс и б) желбата да сака да има секс (на пример, да сакаш да имаш секс, но да не ја реализираш таа желба некое време). Излегува дека од тоа можеш да имаш не помалку интензивни и длабоки (т.е. има многу нијанси), сексуални и еротски задоволства, отколку од реализација на СЖ.

  Со подобрување на практиката на реализација на рСЖ, постојат дополнителни необични промени:

  1) секс станува неверојатно различен – па дури и нежните допирања придружени со варијации во различни нијанси на задоволство, и овие нијанси може да ги има стотици и илјадници.

  2) ерогените зони го покриваат целото тело, без исклучок, каде сексуалните чувства во некои од нив стануваат дури и повеќе продирни и појасни отколку во пенисот / пичката.

  3) на неверојатен начин се менува состојбата на телото. Тоа веќе нема да биде уморно (освен вообичаениот пријатен мускулен замор од интензивната работа на мускулите), без енергија, исчезнува целосно таквото нешто како “лошото самочувство”, и ова се смета како природно, дека за само една или две години неочекувано ќе можеш да приметиш дека сèто тоа време никогаш не си почувствувала “лошо самочувство”! Во било кој момент – дури и во средината на ноќта, подготвена си да станеш и да ја истрчаш 10 километри низ шумата и да добиеш задоволство од тоа. Ако постојат радосни желби, кои бараат за своја реализација физичката активност, телото може во било кое време да дејствува, со чувство на посебна мускулеста радост, свежина. Можеш барем во најмалку 16 часа на ден да го правиш она што ти е интересно, а телото нема да се уморува и многу брзо ќе се опоравува.

  Покрај тоа, се појавува комплетно ново, изненадувачки самочувство на телото – тоа е исполнето со заживување на вибрациите (тоа не е слика, тоа е чувство), како некоја жица со висок напон, и таа полнота е исклучително пријатна.

  4) во различни делови од телото има чувство што многу потсетува на оргазам! Кај мене, на пример, прво почна да се појавува во стапалата, на задниот дел од левата дланка, потоа на десната дланка, потоа на лактите, потоа на рамениците (прво на левото, па на десното) во абдоменот, на челото и итн. Овие чувства се толку слични до оргазмот, а во исто време толку различни од нормалниот оргазам во квалитетот, кој ќе го наречам “еротски оргазам”.

  Еротските оргазми се фундаментално различни од оргазмот во половите органи:

  *) апсолутно не предизвикуваат ниту најмали негативни ефекти

  *) повеќе се продорни, а во исто време, поблаги отколку во оргазмите во гениталиите – тоа е дефинитивно многу подобро отколку на оргазмот во пенисот / пичката

  *) тие можат да траат долго време – половина час, еден час, без посебен напор, по неколку пати на ден

  *) тие силно резонираат со ПрД – толку многу што понекогаш е невозможно да се направи разлика на границата меѓу еротското задоволство и ПрД – тие како да преминуваат едни во други како бранови – налетуваат, се спојуваат и бегаат. Станува обилно јасно – зошто еротските и сексуалните доживувања резонираат со ПрД, затоа што се заеднички бранови на океанот.

  5) се појавува постабилно искуство на луцидните соништа (ЛС) и искуството надвор од телото (ИНТ) – т.н. “излегувања од телото.” И ова искуство е многу различно од оние кои спонтано се појавувале порано:

  *) во ЛС и ИНТ е полесно да се произведат ПрД

  *) најчесто ПрД доживувани во ЛС и ИНТ, повеќе јасни отколку во нормалните состојби, дали си буден или сонуваш. Тие полесно стигнуваат до екстатичниот квалитет.

  *) тоа, што можеш да доживуваш така јасни ПрД во ЛС и ИНТ ти нуди уникатна можност да започнеш нова филијала на своето патување – во овие состојби, можеш да се сретнеш со суштества кои ти прават екстатична преданост, симпатија, отвореност и во контакт со нив можеш да добиеш искуство во сосема нови ПрД, можеш да дознаеш од овие суштества, преземајќи ги доживувањата, отворајќи нови хоризонти во светот на ПрД.

  6) концентрацијата станува се постабилна и порадосна.